KENAIKAN HARGA MINYAK PETROL… ADA HIKMAHNYA ;)

Pengumuman daripada YAB PM berkenaan harga petrol di negara ini dinaikkan sebanyak 78 sen seliter kepada RM2.70 seliter dan harga diesel dinaikkan sebanyak RM 1 kepada RM2.58 seliter mendapat reaksi pelbagai daripada semua lapisan masyarakat di negara bertuah ini. Pakar ekonomi mengatakan satu perkembangan baik untuk pertumbuhan ekonomi negara. Pemimpin parti Pakatan Rakyat pula menyatakan langkah ini merupakan langkah yang terburuk dalam sejarah Malaysia dengan kenaikan petrol mencecah 40%. Rakyat pula kini menanggung risiko dan menyatakan kegelisahan.

Apakah ini yang dimahukan oleh Kerajaan dan rakyat? Apakah keadaan ini dimanipulasikan oleh golongan opportunist yang mahu melihat rakyat di negara ini panik dan tatkala itu mereka akan menghulurkan bantuan? Atau dunia sekarang berhadapan dengan krisis makanan dan minyak yang mengakibatkan negara perlu bergantung dengan desakan-desakan bantuan dunia luar yang mempunyai agenda mereka sendiri?

Malaysia masih bertuah…

Tuahnya di mana? Segala kepahitan dan kesengsaraan jika difikirkan tentu ada banyak hikmatnya. Keadaan dunia menguji kesabaran, ketabahan, keimanan, dan ketaqwaan individu dalam menjalani kehidupan harian.

Saya terfikir kenapa pakar ekonomi mengatakan ia langkah yang baik untuk pertumbuhan ekonomi negara. Nyata sekali, Allah masih sayangkan kita semua.

Jika kita dahulu bergantung kepada satu mata pencarian, sudah sampai masanya untuk kita membuka enjin yang kedua, ketiga dan seterusnya. Enjin yang boleh membantu meningkatkan taraf kewangan individu mahupun keluarga. Mahu tak mahu ia perlu dilakukan oleh setiap warga di negara ini. Kesusahan yang hadir pada hari ini perlu dimuhasabah dan tindakan liar yang membantutkan perkembangan ekonomi negara perlu dielakkan.

Semoga Allah beri kekuatan kepada seluruh rakyat di negara ini dan bersabar menanti berita ‘GEMBIRA’ dari YAB PM.

Advertisements

One Response to “KENAIKAN HARGA MINYAK PETROL… ADA HIKMAHNYA ;)”

  1. salam perjuangan…

    hehe… pertama kali baca ada komen sepositif ni.. mata pencarian kedua ketiga dll… hmm… ada sorg hamba Allah pernah kata “org melayu ni nak senang2 je”.. nampak gaya dah sampai masanya kita tengok sejauh mana produktiviti org melayu ya.. hmm **wink2**

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: